Затварят джамиите у нас за Рамазана

снимка: Papalin4o Photography

За предстоящите предстоящите мюсюлмански религиозни празници Главното мюфтийство издаде заповед към всички свои служители, с която се затварят храмовете. Самите молитви ще се предават по интернет.  Това стана ясно днес на сутрешния брифинг воден от ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор. проф. Венцислав Мутафчийски.

„Главно мюфтийство издаде заповед всички джамии да бъдат затворени. Самите молитви ще се предават по интернет. По отношение на традициите в този месец – събирането на големи вечери, се препоръчва събирането да бъде само в най-тесен кръг. Раздаването на храни – или така наречения ифтар –  да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещи се. За което ние, разбира се, благодарим.

Този петък започва свещеният за мюсюлманите месец – Рамазан. Според Корана в продължение на месец, в светлата част на деня – от изгрев до залез слънце, вярващите не приемат никаква храна и вода, като по този начин пречистват духа и тялото си.

YouTube

Има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии, за което ние ще призовем Външно министерство, както и Министерство на здравеопазването, да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания за този период. Турция се намира в изключително тежко състояние по отношение на заболяването.“, споделя Мутафчийски.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе