Домът за пълнолетни лица с деменция бе единствената социална услуга, участвала в кулинарния маратон на Филиал Разград

Домът за пълнолетни лица с деменция в Разград бе единствената социална услуга, участвала днес в кулинарния маратон, посветен на Деня на Европа. Събитието се организира от Филиал Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“ със съдействието на Европа Директно – В. Търново. Маратонът се провежда за пета поредна година и е в рамките на Пролетните празници на Русенския университет.

Тази година предвид извънредното положение маратонът беше организиран онлайн. От тази възможност се възползва Домът за пълнолетни лица с деменция-Разград. Групата по готварство в дома заедно със социалните специалисти реши да участва със салата „Дъга“.  Маратонът  е под надслов „От фермата до трапезата“, затова групата приготви ястие, включващо повече зеленчуци – картофи, грах, краставички, чушки и царевица, допълнението бяха варени яйца, мляко и майонеза. Салатата бе на пластове, редувани със сос.

YouTube

Приготвянето на различни ястия в групата по готварство е свързано не само със запазване на социалните умения, но и укрепва екипната връзка, дава възможност за личностна изява, повишава самооценката  на потребителя. Салата  „Дъга “ бе избрана за включване в маратона, тъй като даде поле на изява на повече потребители – обясни директорът на дома Теосвета Лазарова. Част от тях режеха и подготвяха зеленчуците за заготовката, а един потребител със засегната от инсулт дясна страна на тялото – приготви майонезения сос.  Готвенето се извършва под звуците на българска народна музика и с подкрепата на социалните специалисти.

Накрая салатата беше надлежно подредена  и украсена. Консумацията й от всички потребители отчете високите й вкусови качества. Приготвянето беше документирано със снимки и видеоклип и изпратено на указания адрес във Филиал Разград на Русенския университет.

Общо 31 бяха участниците в маратона – от Разград, Шумен и Киев. Всички получиха грамота и награди, осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – В. Търново.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе