„Тача родната история“ – съвместна идея за интерактивна педагогическа ситуация на МКБППМН-Кубрат и ОУ „Свети Климент“-Юпер

На 15 май 2020 година, ОУ „Свети Климент“ – Юпер, щеше да бъде домакин на интерактивна педагогическа ситуация, организирана в партньорство с МКБППМН-Кубрат на тема: „Тача родната история“. По време на събитието деца щяха да презентират подготвената специално за случая „Забавна историческа стълбица“ със забележителни дати, събития и имена от родната история.

Идеята се роди през месец декември – в края на миналата година, по време на посещението и участието на секретаря на комисията д-р Н. Карагьозова в благотворителния коледен базар за закупуване на нови книги за фонда на училищната библиотека. Идеята за открития урок, планиран за месец май 2020, беше приета от същите ентусиазирани ученици с ръководител Недялка Кирилова, които успешно изпълниха първата поставена задача – кът с лика на народните будители.

YouTube

„Забавните образователни задачи се възприемат с голям интерес от учениците, които по време на съвместната работа откриват забавата, учат се да споделят, да предлагат решения, да коментират, анализират, да разпределят роли – т.е учат се на работа в екип, която изисква взаимно уважение и допълнение към общата цел. Тук различията се преодоляват посредством взаимни отстъпки и компромиси. Когато ежедневно виждаш продукта от своя труд, започваш да го цениш. По време на междучасието виждаш имена, дати, които запомняш без особени усилия – това обогатява общата култура на човека и много други ползи отчитат подобен род занимания“, научаваме от д-р Н. Карагьозова относно целите и задачите на отложената за по-късен етап открита педагогическа практика.

В продължение на близо месец в подготовката на забавната историческа стълбица, която се разположи на вътрешното стълбище на училището, свързващо етажите, се трудиха симпатичните Емре, Мелиса, Селин, Юркие, Цветелина, Дерия – ученици от седми клас.

Поради извънредната ситуация, предвидената за петъчния ден открита педагогическа ситуация няма да се състои, но усилията и желанието на децата заслужава да ги споделим за начало по този начин – чрез разказване на събитието. Презентацията, патриотичните стихове и песни, докладите по бележите исторически дати и събития ще бъдат презентирани може би наесен, когато се надяваме нещата да бъдат нормализирани и учебния процес – възобновен.

Една добра форма за приемственост между поколенията. Да оставиш нещо, за тези, които ще дойдат след теб и да си добрият пример, който може да бъде последван, продължен, разгърнат и обогатен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе