26-годишният хакер от Разград остава задържан

Разградският окръжен съд определи мярка „задържане под стража” за мъжа, който е обвиняем по досъдебно производство за компютърни престъпления и изпиране на пари от престъпна дейност.

26-годишният Х. Х., който е с постоянен адрес в Разград, бе задържан с още двама при специализирана акция на С „БОП” – Русе, Разград на 13.05.2020 г., по време на която са претърсени няколко имота, иззети са 7 автомобила, три преносими компютъра, 30 мобилни апарата, 5 бр. флаш памет и сумата от 35 170 лева. При претърсване на негов имот е намерен и компютър с включена програма за отдалечен достъп, чрез който се предполага, че обвиняемият се е сдобивал с информация за сметки на различни хора, като извършвал нареждания и превеждал пари по сметки, до които е получавал достъп.

YouTube

Според Окръжната прокуратура от събраните към момента и приобщени по делото гласни показания и веществени доказателства може да се направи обосновано предположение, че Х. Х. е извършил всяко едно от престъпленията, в които е обвинен. Държавното обвинение изтъкна, че до момента мъжът е осъждат три пъти с влезли в сила присъди за използване на данни от чужди платежни инструменти и банкови карти без съгласието на титулярите им, има трайно изградени престъпни навици. Деянията му се характеризират с висока степен на обществена опасност.
Защитата на обвиняемия пледира, че обвинението е повдигнато преждевременно без да са събрани достатъчно доказателства. Самият обвиняем в съдебната зала заяви, че не е извършил това, в което го обвиняват и не е получил никакви имотни облаги.

След като се запозна с материалите по досъдебното наказателно производство и изслуша становищата на държавното обвинение и защитата на обвиняемия, съдебният състав счете, че са налице и трите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Х. Х.

Първата предпоставка е, че и за двете престъпления, в които е обвинен към момента, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода”. От събраните до момента писмени и гласни доказателства – показания на разпитани до момента свидетели, доказателствени средства – протоколи за претърсвания и изземвания, протокол за изземване на кореспонденция, справки от Служба по вписванията, платежни нареждания, справка за съдимост, декларация за семейно положение и други, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен и към двете умишлени престъпления, в които е обвинен. Следва да се има в предвид, че той е безработен, а по делото са налице доказателства за притежавани от него не малко на брой имоти и луксозни автомобили, а също така е иззета и не малка сума пари.

Съдът счете, че е налице реална опасност Х. Х. да се укрие, да извърши друго престъпление или да възпрепятства разкриването на обективната истина като повлияе на свидетелите, дали показания. Предишните му три осъждания показват, че целите на наложените наказания не са постигнати.

С оглед на всички събрани по досъдебното производство доказателства Окръжен съд Разград наложи най-тежката процесуална мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Х. Х.

Определението на Окръжен съд Разград може да се обжалва или протестира в 3-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе