Областният управител Гюнай Хюсмен свика заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19

Днес, 18 май 2020 г., в зала 712 на Областна администрация – Разград се проведе заседание на Областния кризисен щаб за борба с Коронавирус инфекцията, председателствано от Областния управител Гюнай Хюсмен.

В проведеното заседание участваха кметове на общини, както и представители на  всички институции на територията на областта, ангажирани с проблема – РЗИ, РЗОК, болници, ОД на МВР, ПБЗН, представители на общини, Центърът за спешна медицинска помощ, Българският лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари, БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и др.

YouTube

Всички отговорни институции докладваха, че се работи в координация и синхрон по засилване на превантивната дейност срещу разпространението на Коронавирус инфекцията на територията на област Разград.

Директорът на РЗИ – Разград д-р Ася Генева запозна участниците в заседанието с предприетите противоепидемични мерки в с.Ясеновец, във връзка с взетото решение на 15 май на извънредно заседание на щаба за въвеждане на строги противоепидемични мерки в селото. Д-р Генева съобщи, че предстои вземане на проби на 14 лица, на които им е изтекла карантината. Към момента общия брой на лицата поставени под карантина са 873, от които 7 са от Ясеновец, информира още д-р Генева.

Директорът на ОДМВР – Разград ст. комисар Ивайло Йовчев докладва за организацията на контролно-пропускателните пунктове в село Ясеновец, които проверяват целта на пътуването. Взети са всички необходими мерки с поставянето на бетонни заграждения на обходните пътища и на улици, които излизат на главен път. Пропускателният режим се осъществява със служебна бележка и декларация.

Началникът на РУО – Разград Ангел Петков запозна комисията с организацията, която е направена за провеждане на предстоящите матури. Директорите на училища ще вземат всички необходими мерки за дезинфекция на сградите и осигуряване на предпазни маски и ръкавици на квесторите, служителите на реда ще съдействат да няма струпване на хора и осигуряване на социална дистанция в училищните дворове.

На кметовете на общини се възложи да осигурят присъствие на медицински персонал от детските градини и училищата, за съдействие.

Областният щаб взе решение, на 20-те ученици от с. Ясеновец, на които им предстоят матури, да им бъдат направени PCR тестове на 30 май.

От своя страна д-р Драмалиев, директор на ОДБХ – Разград сподели, че се следи за стриктно спазване на изискванията към стопанисващите обекти за обществено хранене за прилагане на противоепидемичните мерки.

Щабът възложи на директора на ОДБХ да засили контрола по изпълнение на предприетите противоепидемични мерки  в магазините и по-големите търговски вериги, като особено внимание се обърне на търговските обекти в селата Ясеновец и Бърдоква, където има установени случаи на COVID – 19.

На заседанието присъства и районният мюфтия Мехмед Аля, който запозна присъстващите с решение на Главното мюфтийство, по отношение на организацията и мерките, които се предвиждат в джамиите, във връзка с предстоящия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

До момента всички колективни мероприятия бяха забранени от началото на извънредното положение. След петъчната молитва на 15.05.2020 г. всички джамии се отварят за колективни богослужения в цялата страна. В тази връзка, г-н Аля увери, че са взети всички мерки за безопасното преминаване на празниците и протичането на богослуженията след месец Рамазан. В джамиите ще се допускат не повече от 20% от капацитета им, като се спазват всички противоепидемични мерки и социална дистанция, съобщи още Районният мюфтия.

Областният управител ще окаже пълно съдействие, като създаде организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

Във връзка с предстоящите празници, кризисният щаб на област Разград препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти и да спазват добра лична хигиена.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе