За 24 май бе обновен паметникът на учениците на Светите братя Кирил и Методий

Снимка: Община Разград

В навечерието на 24 май Настоятелството на НЧ“Развитие 1869“-Разград изпълни своя ангажимент, поет в разговор с Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев в началото на годината, да бъде възстановен липсващ елемент от паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“.

YouTube

Тоягата в ръката на една от човешките фигури от паметника изчезна преди няколко години и не бе възстановена заради реалната опасност отново да бъде открадната и предадена за вторични суровини. Тъй като в района вече има видеонаблюдение, тази опасност е минимална и от читалищното настоятелство, пред чиято сграда се намира скулптурната композиция, предприеха възстановяването на първоначалния вид на паметника, пред който Разград се събира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За тази цел на леяр е поръчана бронзова отливка, преди дни тя бе извършен по-здрав монтаж от преди, като тоягата бе заварена и в горната и в долната си част.

Снимка: Община Разград

За финансирането на тази дейност бе предприета благотворителна кампания с поставяне на кутии във фоайето НЧ“Развитие 1869“ и в кафе „Филхармония“, но заради извънредното положение и там и по банковата сметка на читалището постъпиха около 350 лв., а стойността на отливката е 1000 лева. Дейността е извършена с отложено плащане до средата на юли, кутията в заведението отново е поставена и от читалищната управа очакват подкрепа от обществеността. Желаещите да подкрепят благородната инициатива могат да направят своите дарения и по сметката на НЧ „Развитие 1869“: 

IBAN: BG82STSA93001519023173

BIC: STSABGSF, банка ДСК

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе