В България днес е Ден на парковете

снимка: Papalin4o Photography

28 май е датата, на която в България отбелязваме Деня на парковете. Дата е определена през 1999 г. по решение на Министерството на околната среда и водите и се отбелязва с разнообразни инициативи на дирекциите на трите национални парка в България –„Централен Балкан”, „Рила” и „Пирин”

Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Защитените територии в България заемат 4,95% от площта й. Средно за света този процент е около 5,19%.

YouTube

Най-старият български парк обхваща почти цялата планина Витоша – той е обявен през 1934 г. Най-новият природен парк у нас е Беласица – обявен е през 2007 г. 

11-те природни парка на България са: Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан (природен парк), Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Странджа, Рилски манастир, Русенски Лом и Шуменско плато.

Националните паркове – „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан”, се управляват основно с цел опазване на биологичното разнообразие при изключително строг режим по отношение използването на природните ресурси.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе