Състоя се 35-ия Поход по пътя на четата на Таньо войвода

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Милена Орешкова посрещнаха организаторите на 35-ия Поход по пътя на четата на Таньо войвода. Заради извънредната епидемична обстановка в страната традиционното събитие, което обичайно събира под знамената си и сред посрещачите си в 28 населени места хиляди родолюбци, тази година се провежда виртуално в специална фейсбук страница, озаглавена Национални походи по пътя на Ботев и Таньо войвода. Пред паметниците в населените места, където е преминала четата на Таньо Стоянов, цветя поднасят деветима от организаторите от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”. Посрещат ги представители на местните власти и най-активните четници през годините.

YouTube

Пред Мавзолея-костница на руските воини на площад „Възраждане” в Разград Кметът Денчо Бояджиев приветства организаторите на патриотичната инициатива и изрази съжаление, че особените условия са пречка за провеждането на атрактивния преглед на маршовата песен, който събира много почитатели на площада. „Походът по пътя на четата на Таньо войвода е емблематичен за Община Разград и за нас е чест, че и тази година не сте ни пропуснали” – заяви г-н Бояджиев.

Той даде думата на председателя на КПД”Родно Лудогорие д-р Анатолий Кънев, който припомни историческото дело на Таньо войвода и неговите съмишленици. Революционерът преминава Дунава в един и същ ден с четата на Христо Ботев, за да подкрепи Априлското въстание, четата му минава през Лудогорието, разбита е при Керчан баир край днешното село Априлово, а самият войвода е убит.

Анатолий Кънев представи пред присъстващите най-новия брой на издаваното от КПД”Родно Лудогорие” списание „Път”, екземпляри от което бяха раздадени на присъстващите.

От името на Община Разград две деца от СУ”Христо Ботев”-Разград поднесоха венец пред Мавзолея-костница, а Кметът Денчо Бояджиев и организаторите поднесоха цветя и пред Мавзолея, и пред намиращата се наблизо паметната плоча на Таньо войвода.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе