Кубратчани с единство и пример върнаха усмивката на свой съгражданин

Десетки жители на Кубрат се обединиха около благотворителна кауза в подкрепа на свой съгражданин, близък и приятел. 39-годишния Ивайло Стоянов от Кубрат, по прякор Сукича, изпаднал в тежко финансово положение, а освен това е и с влошено здраве.

YouTube

Преди години съдбата му нанесла тежки удари, губейки свои близки и най-любими същества в живота – разказват негови приятели.  Следват дълги години на самота и влошаване на психичното му здраве, въпреки престоите му в лечебни заведения. Лишен от привилегии и финанси Ивайло изпада в изолация, в немилост и лишения. Преживява от просия, в дълбока и трайна мизерия. Въпреки че приятели му помагат с каквото могат, за дълго жилището му остава без електричество и вода. Прехранва се с каквото намери, а работа за него няма. „Въпреки проблемите той е добър и скромен, благ и човечен“, разказват за него познати. Именно приятелски призив към кубратчани в социалните мрежи дава лъч надежда за Ивайло. Изненадващо много приятели и познати се отзовават на призива за помощ. „Хора сме, а това е наш любим човек, който не е искал да затъне така и да бъде застигнат от подобно заболяване.

Ивайло е страхотен човек, преди ни радваше с музиката и песните си, искаме да върнем усмивката му и да го върнем към живота с каквото можем. Целта ни е да го приобщим отново към приятелите и обществото, защото от вниманието и обичта по-голям лек няма“, споделя инициаторът на кампанията в подкрепа на Ивайло Бюлент Шефкъ, или както всички го познават  в Кубрат, просто като Били. „Всеки има право на втори шанс, аз и брат ми вече помагаме с каквото можем, огромна е и помощта на кубратчани, които показаха какъв е начина, а именно чрез единството, какъвто е и завета на хан Кубрат, чието име носи нашия обичан град“, споделя Били. Със средства на приятели и доброволци вече са погасени част от дължимите суми за ток и вода, като в жилището вече е възстановено изцяло електрозахранването. Добрите сърца споделят още, че за страдалеца се правят редица постъпки относно подобряването на неговото положение. Уверяват, че в домът му ще бъде обновен санитарния възел, а от скоро инициаторите имат уверение, че за него ще бъде осигурен и нов бойлер за топла вода. Не са малко и призивите да се търси помощ от лекари и специалисти, а в това отношение също се работи усърдно. Дирекция „Социално подпомагане“ в Кубрат също полага усилия да се помогне на Ивайло и това ще се случи, убедена е директорката на социалната институция в лудогорския град Росица Калинова, която сподели, че държавна закрила за човека определено ще има, въпреки че институцията не е спирала да му съдейства. Изготвят се нови документи, с които човека да бъде прегледан от ТЕЛК комисия, като вече се набират средства за погасяване на неплатени осигуровки в размер на около 700 лв.

Тъй като младият човек е в невъзможност да прави правилни преценки при взимането на важни решения, вече за това ще му помага упълномощено лице, което да придвижва нужната документация и разпределянето на финасовите помощи. От социалната институция допълниха още, че Ивайло първоначално ще получи еднократна помощ, като ще му бъде осигурявана храна от обществената трапезария в града, а от месец август ще получи и помощ за отопление. „Надеждата ни е той да започне да получава пенсия и да се социализира постепенно, за това помагаме и ние и сме радостни, че толкова много хора също откликнаха на призива в социалната мрежа“, сподели още Росица Калинова, която изрази надежда, че този случай ще завърши по възможно най-добър начин. Приятели и добри хора вече му осигуряват дрехи и храна, като местен ресторант вече осигурява за Ивайло топъл обяд. Все повече хора му обръщат нужното внимание и за радост на всички постепенно усмивката му се възвръща. Щастието ще бъде още по-пълно, когато всеобщият приятел се сдобие и с китара, любим инструмент, от която отново ще зазвучат познати и обичани мелодии от всички.

Доброто няма цена, най-скъпо е когато е споделено от сърце и чиста човещина. Специални благодарности инициаторите отправиха към Снежана Георгиева, Росица Калинова, Бахтишен Басри, Бранимир Балчев, Фани Сали и към всички които са се отзовали в подкрепа на младия човек. Приятелите на Ивайло отправят призив за човечност, щедрост и доброта, каквато жителите на Кубрат демонстрираха безапелационно тези дни. Набирането на средства продължава.

По статията работи: Радослав СТОЙКОВ

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе