Zara затваря 1200 магазина

Източник: BBC

Собственикът на Zara – Inditex , обяви, че ще затвори около 1200 магазина по целия свят. Усилията ще бъдат насочени към увеличаване на онлайн продажбите в отговор на кризата, предизвикана от пандемията. Служителите ще бъдат пренасочени към други позиции в сферата на онлайн продажбите.

Inditex уточнява, че ще затваря главно по-малки магазини в Азия и Европа, като те ще включват предимно марки, различни от Zara. Другите марки на испанската компания са Bershka, Pull & Bear и Massimo Dutti.

Общият брой на магазините ще бъде редуциран от 7 412 на между 6 700 и 6 900 след реорганизацията, което ще включва и откриването на 450 нови магазина.

Inditex, един от най-големите търговци на дрехи в света, беше силно засегнат по време на пандемията, като отчете 44% спад на продажбите за периода 1 февруари и 30 април. Компанията отчете нетна загуба от 409 млн. евро. 

Въпреки това гигантът отчита сериозен ръст на онлайн търговията. Онлайн продажбите са нараснали с 50% на годишна база през тримесечието.

Компанията планира да похарчи 1 млрд. евро за онлайн предлагането си до 2022 и още 1,7 млрд. евро за реорганизация на магазините, за да им позволи да се интегрират по-добре с уебсайтове за по-бързи доставки и проследяване на продуктите в реално време.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе