Коронавирусът през очите на 10-годишния Крисиан от Кубрат

Сърдит бодлив кактус – така накратко изглежда интерпретацията и отношението на десетгодишният Крисиан относно актуалната здравна тема – COVID 19 завладяла света от няколко месеца насам. В серия от рисунки Криско показва своето отношение към коронавируса, с който се научаваме да живеем от месец март насам. Всички деца – малки и големи, са волни или неволни слушатели на широко обсъжданата здравна тема в медиите и в разговорите между възрастните у дома и няма как да не развълнува и разпали въображението им. А за такива, като Криско, които обичат да рисуват се оказва лесна задача.

YouTube

Крисиан е от децата, които обичат да рисува и често показва позиция чрез молива и белия лист по една или друга тема „Този коронавирус обърка всичко“, откровеничи малкият художник. „Ядосан съм му много и за това моливът също е сърдит, защото не си виждам съучениците, защото не ходим на училище, не ходя и в школата по рисуване, защото нищо не е както преди. Рисувам го така, защото никой не обича сърдитите и лошите и се надявам да си отиде скоро“, не крие надеждите си Криско и завършва оптимистично серията от рисунки, посветена на коронавируса, защото знае и от приказките – „накрая доброто и усмивката са винаги по-силни“. За това в една от рисунките се усмихва слънцето, има и цветя–символи на доброто настроение и красота, с които хората се чувстват много много по-добре.

Крисиан Константинов е сред активните деца, които с желание се включва в различни инициативи на местната комисия, свързани с рисуване или четене (драгата му страст). Знае, че когато има какво да каже, да го направи смело, защото само така ще покаже чувствата и вълненията си за нещата, които го вълнуват. Криско е срамежлив. Намерил е своя начин да „говори“ – тихо с четката и молива. Чрез рисунки излъчва послания и разказва за нещата, които бушуват в детското съзнание и въображение.

Коментарът му в рисунки, свързан с актуалната тема – коронавирус – получи висока оценка и похвала от секретаря на комисията и неговите връстници, които се любуваха на рисунките му и уменията му да показва, че и малките мислят в големи мащаби, също като възрастните и си поставиха задача – идеята на Криско да превърнат в редовно творческо предизвикателство – „Коментирай случващото се чрез изкуството“.

д-р Надие Карагьозова-Нади

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе