Какви тапети да изберем според помещението?

Тапетите от Бриколаж са един изключително бърз и евтин начин за радикално преобразуване на интериора само за няколко часа. Какви видове са достъпни днес в магазина и как бързо и устойчиво да ги лепим? Кои са полезните съвети за избор от експертите на Mr.Bricolage?

Какви видове тапети ще видите в Mr.Bricolage

Ако преди години съществуваше само един тип тапети – хартиените, то днес те са значително повече и различни по вид, цвят и здравина. Например старите модели не можеше да се мият или забърсват с влажна кърпа, защото се късаха. Съвременните обаче вече могат да се мият с вода и да се забърсват при наличие на замърсявания. Те са по-дълготрайни, по-цветни и издръжливи. Какви разновидности обаче ни очакват?

YouTube

В каталога на Бриколаж са достъпни както обикновени модели за използване в хола или спалнята, така и водоустойчиви за лепене в банята. Да, колкото и невероятно да звучи, вече можем да ги използваме и в мокрото помещение, да ги мием, бършем с мокра кърпа и дори директно да ги поливаме с вода.

Полезни съвети при лепенето им

Лепенето на тапети може да бъде доста забавно и краткотрайно, особено ако с него са се заели двама души. Процесът ще протече наистина вълнуващо, ако сте наясно с някои хитринки, които тайничко ще споделим с Вас по-долу:

  • Изчислете необходимия брой ролки, като предвидите малко повече за всеки случай, особено ако десенът на тапета е фигурален;
  • Подгответе правилно основата за лепене /стената/, като я почистите добре от остатъчните материали и отстраните слабите и кухи места, като ги шпакловате и обработите с фина шкурка;
  • Нарежете тапета по дължина като оставите по 5 см резерв отгоре и отдолу;
  • Нанесете равномерно лепилото и сгънете тапета откъм намазаната с лепило страна;
  • Започнете да лепите от мястото зад вратата и преди залепването на първата лента, разчертайте права линия от тавана до пода, по която подведете първата лента и после следващите по нея;
  • Накрая, ако стената е неравна и на мястото на линията е останало видимо място, изрежете тънка лентичка и го запълнете – тя ще бъде зад вратата най-малко видима;
  • Лепилото се разтваря според насоките на етикета, а нанасянето му се извършва внимателно с четка или мече;
  • За прогонване на въздуха използвайте мека и суха кърпа, с която след поставяне на лентата започвате да триете от центъра към краищата.

Добър вариант е да закупите специално лепило за избрания вид тапети. Например съществуват лепила за винилови, за баня, за хартиени, универсално, за фризове и т.н. 

Полезни съвети при избор на тапети за дома от Mr.Bricolage

На фона на голямото разнообразие, изборът може да бъде доста труден и объркващ, освен ако нямате определени опорни точки, по които да се водите. Например, ако помещението е твърде тъмно и без достатъчно светлина, то изберете възможно най-светлите варианти. В същото време, ако например правите своя избор за спалнята, в нея са подходящи и по-тъмните тапети, защото това е помещението за релакс и спане. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе