Бойко Борисов се срещна с министъра на отбраната на Федерална Република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер

Министър-председателят се срещна с министъра на отбраната на Федерална Република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер. В началото на срещата двамата изразиха задоволство от ползотворното двустранно сътрудничество и посочиха за пример партньорството в началото на пандемията от COVID-19 в Европа. Тогава благодарение на отличната съвместна работа с федералното министерство на отбраната Германия се снабди с предпазни средства, произведени от български фирми, които бързо успяха да реорганизират производствата си. „Искам да Ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи в продукцията на защитните облекла и маските, това много ни помогна. Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза“, подчерта министърът на отбраната на Федерална Република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

В рамките на разговора бяха обсъдени приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС, стартирало на 1 юни, както и европейското сътрудничество в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Премиерът Борисов пожела успех на Германия в изпълнението на всички цели през следващите шест месеца.

YouTube

По време на срещата министър-председателят Борисов заяви, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността. „Основен приоритет и за България като член на ЕС и на НАТО е укрепването на устойчивостта, не само в икономическо и социално отношение, но и във военно“, подчерта Борисов. Българският премиер беше категоричен, че в период на безпрецедентна криза за Европа и света страната ни продължава да изпълнява всичките си ангажименти, поети по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

В хода на разговора министър-председателят изтъкна, че България остава ангажирана с изпълнението на отговорностите си, свързани с развитието на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, включително и по отношение на  разходите за отбрана. „В европейски план очакваме амбициозен бюджет за Европейския фонд за отбрана като ключов механизъм за развитие на изследователската и индустриално-технологичната база на Европа, намаляване на зависимостите и постигане на стратегическа автономност“, посочи още премиерът Бойко Борисов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе