Празнуваме Лятна Света Анна

На 25-ти юли православната църква отбелязва Успение на Света Анна.

Легендата разказва, че Света Анна била от Аароновия род и тя е майка на Мария – майката на Спасителя на човечеството. Света Анна се почита като един от най-големите християнски символи на майчинството. Светицата се смята за защитница и покровителка на бременните жени и на раждаемостта.

В България празникът е познат и като Лятната Света Анна и се смята, че това е денят, който бележи края на лятото.

На днешния ден има строги правила, които се спазват от бременните жени, за да бъдат бременността и раждането леки. На този ден не се работи, не се плете и шие, не се мие и пере. Бременните жени отиват на църква, палят свещи пред иконата на Света Анна и се молят за здравето на децата. Когато църковната служба приключи, майките раздават пресни пити за здравето на децата им. Смята се, че Светицата пази децата от температура и треска.

На 25-ти юли се берат лековити билки, които се изсушават и се пазят през цялата година като лек. На някои места в Западна България се правят магически действия за изгонване на бродници, магьосници и житомамници, за да не обират чуждото плодородие. Стопаните преспиват на нивите си, за да не могат злосторниците да откраднат реколтата.

Днес имен ден празнуват Анна, Ани, Ана, Анани, Анка, Янула, Яна, Блага, Добри. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе