Гюнай Хюсмен и неговите заместници инспектираха напредъка в градежа на новия църковен храм в град Разград

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов инспектираха на място напредъка в изграждането на църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград. Ръководството на Областна администрация Разград редовно следи и осъществява контрол за качественото изпълнение на обекта.

Градежът на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ започна през 2013 г. с благословията на Негово светейшество Патриарх Неофит със средства от дарители.

YouTube

През август, 2019 г. строителството на храма е възобновено с осигурени със съдействието на г-н Хюсмен средства от Турската агенция за координация и сътрудничество (ТИКА) за дострояване на църквата.

Областният управител и неговите заместници направиха оглед на строежа с управителя на изпълнителя на обекта – фирма „Стромакс 1“, град Разград – Осман Османов, който ги информира, че строителните дейности се извършват професионално и в срок и че благодарение на осигурените от ТИКА средства през есента се очаква външното строителство на храма да завърши „до ключ“, вкл. с изработване на златни кубета.

След приключване на този етап, с финансиране от дарителите ще бъдат направени стенописи, ще се изработи и постави иконостас и сградата ще се оборудва с църковна мебелировка и утвар. Очаква се новият храм да бъде открит и осветен през лятото на 2021 г.

Инициативният комитет за строителството на църквата разчита на подкрепа от Община Разград за изграждане на подстъпи към храма и за облагородяване на пространството около сградата.

Областният управител изказва отново благодарности на ТИКА и на другите дарителите, както и на главния инициатор да бъде изградена църквата – бизнесменът Бойко Обретенов.

Г-н Хюсмен заяви, че споделя и подкрепя политика на премиера и на правителството на Република България за подкрепа на духовния и религиозния живот и на солидарността и толерантността между българските общности и етноси у нас. Паралелно с градежа на църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград, с подкрепата на правителството и Областния управител в момента се реализира и проект за реставрация на националния паметник на културата в град Разград – джамия „Ибрахим паша“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе