От петък – площадка за разходка на кучетата от Приюта

Площадка за разходка на кучетата ще функционира от петък в Приюта за бездомни животни и скитащи кучета в Разград. Как върви изграждането й представи на заместник-кмета на Община Разград Мирослав Грънчаров управителят на приюта д-р Чавдар Черников. Двамата обсъдиха и други възможности за подобряване на условията в Приюта, както за обитателите му, така и за посетителите, които идват да разхождат животните или да си изберат куче за осиновяване.

YouTube

Площадката е с площ от 500 кв.м., към нея се изгражда подход от клетките на животните. От тях кучетата, които в момента са 160, ще излизат на повод, а на площадката ще имат възможност да играят и да се социализират. Предвижда се поставяне на съоръжения за игра, като от управата на Приюта призовават природозащитните организации да помогнат с идеи и дарения.

Съобразно графика за посещения на физически и юридически лица за осиновяване и обгрижване на животните от декември 2019 г., утвърден от Кмета на Община Разград, Приютът може да бъде посещаван 6 дни в седмицата. През седмицата това става между 9,00 и 12,00 ч. и 13,00 ч. и 16,00 ч., а в събота – от 9,00 ч. до 12,00 ч. С цел гарантиране безопасността и здравето на лицата, посещаващи приюта, посещенията се извършват след проведен инструктаж от служителите на приюта.

Д-р Черников съобщи, че от началото на годината до края на месец юли са заловени и обезпаразитени 152 безстопанствени кучета, за цялата 2019 г. са били 131. Извършените ваксинации са 283 срещу 115 за цялата минала година. Ръст има и при осиновяванията – били са 47 за цялата 2019 г., а към края на юли 2020 г. вече са 56.

Кастрираните кучета за 2019 г. са били 104, през настоящата вече са 175. Процедурата се извършва във функциониращия от началото на годината в Приюта Кастрационен център. Кастрират се само безстопанствени кучета.

Заместник-кметът Мирослав Грънчаров и д-р Чавдар Черников обсъдиха и необходимостта от масово чипиране на кучетата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе