Двама разградски младежи влязоха в курсантските редици на ВВМУ

67 младежи и девойки се вляха в курсантските редици на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Днес, 14 август, бъдещите офицери официално прекрачиха прага на Морското училище. Двама от курсантите са от град Разград. Те успешно завършиха ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ тази година. Разградските младежи ще се обучават по специализациите „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабоводене“.

Церемонията по тържественото приемане се състоя пред паметника на патрона на училището – Никола Вапцаров. Приветствени слова отправиха зам.-началникът по административната част и логистиката капитан I ранг Емил Йорданов, и началникът на МБАЛ – Варна към ВМА полковник проф. Ивайло Въжаров. От името на родителите поздравление отправи Анета Мартинова – майка на един от курсантите. Младежите и девойките бяха запознати със своите командири, а след церемонията получиха униформите си.

YouTube

На 19 септември 2020 г. предстои курсантите да положат военна клетва. Дотогава те ще получат базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините: „Огневи системи и теория на стрелбата“, „Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и „Ядрена, химическа, биологична защита и екология“.

Новите курсанти ще се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в следните специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе