Продължава почистването на коритото на река Бели Лом

Вторият етап от почистването на коритото на река Бели Лом в границите на областния град започна днес.

След като в продължение на 10 дни работници от ОП”Паркстрой” с косачки отстраняваха тревистата растителност край кюнето на реката (каналът, в който се движи водата), днес започна работата и на мулчера на друго общинско предприятие „Ремонстрой”. С него се отстранява и раздробява самораслата храстовидна растителност по скатовете на коритото. Мулчерът тръгна от моста до Автогарата. Първите резултати от дейността му инспектираха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров. Багеристът разказа, че работата на мулчъра се затруднява от по-големите отпадъци, изхвърлени по брега на реката. Той уточни, че когато стигне до участъци, където край реката има паркинги, ще е необходимо колите да бъдат предварително преместени. Кметът Бояджиев увери, че ще бъде създадена организация и ще се призоват гражданите да не спират колите си на местата, където работи мулчерът.

Кметът Бояджиев и заместник-кметът Грънчаров разговаряха и с работниците, които продължават работа по отстраняване на растителността и отпадъците от водното корито. Освен многобройните бутилки и опаковки, както и складирани от клошари под мостовете „находки”, те са намерили в коритото на реката и кошче за смет, във водите на реката пък са забелязали няколко рибки червеноперки.

Почистването на коритото на река Бели Лом се извършва от моста на Автогарата до моста на улица „Добруджа“ в Разград. В него участват две общински фирми „Паркстрой” и „Ремонстрой”, както и сметосъбиращата фирма „Еф Си Си”.

Сред основните ангажименти на „Еф Си Си” е извозването на събрания боклук. От началото на почистването на коритото те са направили 10 курса с 10-тонен камион, пълен с трева, пръст и отпадъци. Служители на „Еф Си Си” извършиха и почистването под моста до бензиностанция „OMV”. Директорът на фирмата Христо Георгиев уточни, че само оттам са напълнени четири 7-кубикови контейнери с боклук, натоварен е и 18-кубиков камион, два курса е направил и по-малък камион „Ивеко”.

Почистването на коритото на река Бели Лом в границите на града продължава, финансирането на дейностите е от общинския бюджет, където за 2020 г. са планирани 20 000 лева за почистване на дерета.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе