Разградчанка с успешна кариера с танци в Лондон

„Знаех, че искам да преподавам танци веднага щом започнах да танцувам. Гледах моите учители и исках да бъда като тях. За мен е изключително важно да виждам дълбокия смисъл и истинската цел на нещата. Виждах такава цел в преподаването на танци и в превръщането им в част от живота ми.“ Това споделя Вероника Колева – преподавател по модерни танци. Момичето всъщност е от Разград, а университет завършва в Лондон. 

Вероника има желание да се занимава със съвременни танци, но всъщност не се възприема като строго съвременен танцьор, а иска да прави по-разнообразно обучение. В началото, когато започва с танците, в България няма образователно заведение, което да предлага разнообразно обучение, затова тя започва да разглежда варианти в чужбина. Намира „IRIE!“ – танцов театър и танцов курс на Foundation Degree, които те провеждат по това време. Разградчанката остава впечатлена от силата и уникалността на танцьорите, които се обучават в африкански, карибски традиционен стил и съвременен танц. И мечтае да стане като тях. 

YouTube

Една година по-късно Вероника отива в Лондон, преминавайки строго обучение. Тя не само танцува, но и се учи на музика и история, което направи целия образователен процес много завършен. Преподавателите от курса много я подкрепят, докато преодолява езиковите и културни бариери. 

Важна част от пътуването на Вероника е опитът й като член на Connecting Vibes – фирма за танци, създадена да подкрепя младите артисти в професионална кариера. Там тя натрупва опит за сценично изпълнение и се научава как да работи в група.

Още по време на обучението си Вероника започва да преподава. След дипломирането започва да търси редовна преподавателска работа. Трупа опит, макар и трудно. В крайна сметка Вероника се запознава с много колеги учители по танци, полупрофесионални и професионални танцьори, с хора от изкуствата и образователните организации. „Най-важното е, че научих как да бъда в класна стая, как да създам учебна среда и да се ориентирам в нея. Научих как да извлека полза от различните типове хора и как да подходим към сложната природа на човека в уязвимото състояние на танцовото пространство.“

Вероника осъзава, че интензивното търсене на опит става основата на преподавателските й познания. „Предполагам, че това беше моето пътуване да стана професионалист.“

Източник: IRIE! Dance Theatre

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе