Президентът Румен Радев с извънредно изявление по случай ескалацията на протестите снощи

Президентът Румен Радев даде извънредно изявление по-рано тази вечер във връзка с нажажените страсти на протетите в София от снощи.

Ето какво каза държавният глава пред медиите:

YouTube

„През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки – както сред гражданите, така и сред органите на реда. Първата ми мисъл е за всички пострадали и техните близки, които изживяха тревогите. Междувременно, пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция.

Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но удобна за статуквото конституция със силата на пари и под заслона на полицейските щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица.

Парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат своите избиратели в очите, под охраната на полицейски кордони отхвърлиха за пореден път вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи държавата промени в закона за подземните богатства. Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи мирни български граждани до криминален контингент, с което разкриха истинския манталитет на властта, която години наред ограбва България.

В парламента продължава и опитът със серия от промени да обезсмисли на практика машинното гласуване и да отвори възможност за опорочаване на всички следващи избори. Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир, те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване. Затова призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарии за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт. Протестът е единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация. Дълг на всеки български гражданин е да каже „не“ на насилието, репресиите и беззаконието. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе