Полицейските автомобили включиха за минута звукова и светлинна сигнализация в Деня без загинали на пътя

Снимка: ОДМВР - Разград

Във връзка с участието на ОДМВР-Разград в кампанията, организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL, на 16 септември служебните автомобили, осъществяващи патрулно-постова дейност и контрол на пътното движение, се движат с включен светлинен сигнал. В 12.00 часа на 16.09. – Деня без загинали на пътя, операцията бе символично сигнално оповестена. Автомобилите се позиционираха на публични места и в рамките на 1 минута включиха едновременно светлинен и звуков сигнал.

За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота на ден. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и беше познат под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death) – Европейски ден без загинали на пътя. По реализацията на операция EDWARD през годините от 2016 г. до 2019 г. от TISPOL, по настоящем – ROADPOL, се отчита голям успех.

YouTube

През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“ Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.

В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя. Главен координатор па проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция“. 

Снимка: ОДМВР – Разград

Акцентът в операцията е върху ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение като важен фактор за предотвратяване на инциденти на пътя. Нарастващото количество доказателства предполага, че разсейването по време на шофиране, по-специално от мобилни устройства като смартфони, но също така и от вградени в превозните средства електронни системи, се превръща в една от основните причини за възникването на пътнотранспортни произшествия. Според резултатите от направено научно изследване рискът от участие в пътнотранспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 % от
пътнотранспортните произшествия, а по данни на испанските органи през 2017 г. то е изпреварило превишаването на скоростта и употребата на алкохол като най-висок рисков фактор.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе