Финансова подкрепа за работодатели и стартиране на собствен бизнес

От 14.09.2020 г. Агенцията по заетостта обявява актуалните възможности за финансова подкрепа на работодателите, които желаят да наемат безработни лица по различни програми и мерки по заетостта, реализирани в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2020 г. Възможности за финансова подкрепа се предлагат и на безработните лица, които искат да стартират собствен бизнес, вкл. и получавайки наведнъж полагащите им се обезщетения при безработица.

Това става възможно за последните месеци на 2020 г., след като близо 2 900 000 лв. от бюджета за активна политика са преразпределени от програми и мерки, които до момента не се реализират в планирания обхват, към такива, за които в условията на продължаващата епидемична обстановка има интерес от работодатели и безработни от уязвимите групи. 

YouTube

Преразпределението на средства за реализация на програми и мерки за насърчаване на заетостта през 2020 г., което се извърши по предложение на Агенцията по заетостта, е одобрено от Националния съвет за национално сътрудничество и утвърдено от министъра на труда и социалната политика.

Обявените средства, в рамките на които бюрата по труда могат да сключват договори с работодатели, са общо над 2 330 000 лв., чрез които може да се субсидира наемането на работа на още 3 000 – 3 200 безработни от уязвимите групи на пазара на труда. С други над 120 000 лв. може да се подпомогне бизнес старта на поне 40 безработни лица с предприемачески намерения. Така със средствата от държавния бюджет за 2020 г. се очаква да се субсидира заетостта на близо 18 000 безработни, както и участието в обучения на над 11 000 безработни и заети лица.

Работодателите ще могат да избират измежду 14 различни програми и мерки, в случай че наемат безработно лице до 29 г. или над 50-55 г., продължително безработен, лице с трайни увреждания, без квалификация или безработна майка на дете до 5 г., както и ако са микропредприятия и разкрият първите си работни места.

Преференциите са различни и по отношение на период, вид и размер на субсидиране, които са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. Така например периодът на субсидиране варира от 3 до 24 месеца, а размерът на предоставяните ежемесечно средства за основно възнаграждение – от 350 лв. до 650 лв., като в повечето случаи се предоставят и средства за допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя за всяко наето безработно лице по условията на съответната програма или мярка. 

По други 3 насърчителни мерки работодателите могат да получат субсидии за дуално обучение на безработни или обучение за придобиване на ключови компетентности на наетия персонал, необходими за работа в съответното предприятие.

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица с предприемачески намерения. Стартирането на собствена стопанска дейност може финансово да се подпомогне въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес, която през тази година вече е до 4 000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други, съпътстващи старта на бизнеса, услуги.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях са до изчерпване на свободния финансов ресурс и са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те Дирекции „Регионална служба по заетостта” /ДРСЗ/ в подрубрики „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”.

Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе