Д-р Айше Реджеб и д-р Надие Карагьозова представят Лудогорието в семинар

Регионален център „Читалища“-Варна, Община Дългопол и НЧ „Лиляна Димотрова-1927“-с. Поляците са домакини и организатори на семинар на тема: „Единство и многообразие на етническите групи във Варненски регион и Североизточна България“. В дните на форума (24-26 септември 2020) на фокус ще бъде темата за толерантността и етническото многообразие. Ще бъдат представени обичаите „Рязане на хляб“ и „Къна“ – ритуали от традиционната турска сватба в с. Поляците. Темата остава винаги актуална поради своятa значимост и необходимост.    

YouTube

За модератори и участие с доклади по темата са поканени д-р Айше Реджеб-директор „Култура и образование“  в Община Лозница и д-р Надие Карагьозова-секретар на МКБППМН в Община Кубрат.

Айше Реджеб ще представи танцът в турската сватба в Лудогорието, а д-р Надие Карагьозова ще води дискусия, свързана с темата за толерантността и необходимостта от запазване на етническата идентичност в голямото културно и фолклорно многообразие.

Целта на семинара е да се изгради култура на общуване, разбирателство и търпимост на различията между основните етнически общности и читалища, насърчаване познаването на етническите групи и междуетническия диалог и сътрудничество, създаване на мултикултурна среда в читалището и положително й влияния върху дейността на отделните населени места и др.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе