Дадоха старт на реставрацията на джамията „Ибрахим паша“

Официално стартира реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ в Разград. Областният управител Гюнай Хюсмен ритуално плисна менче с вода, за да е благополучно и благословено начинанието. На тържеството бяха още министърът на културата Боил Банов, народният представител Десислава Атанасова, кметът на община Разград Денчо Бояджиев, Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, първият секретар в Посолството на Турция в столицата Есин Топчу и вицеконсулът в Бургас Йозгюр Байрам.

YouTube

„Кощунствено е, че сме оставили толкова години тази уникално красива джамия да се руши. Слава Богу, че се намери един мъж с голямо сърце – Гюнай Хюсмен. Този мъж, освен да възстановява джамии, строи и църкви. Той гори за Разград и областта“, заяви в словото си Боил Банов. Той подчерта, че за възстановяването на храма важна роля е изиграл премиерът Бойко Борисов. „Министър-председателят е човек който гради църкви, манастири, джамии, синагоги, гради храмове. Ако не бяха Бойко Борисов и Гюнай Хюсмен, начинанието, на което даваме старт днес, просто нямаше да се случи“, добави министърът на курлтурата.   

Областният управител припомни, че през последните 30 години в „Ибрахим паша“ не е правено почти нищо, затова сградата е започнала да се руши.  „Мнозина обещаваха и искаха да направят нещо. Останаха само празните обещания. Още след като премиерът Борисов ми гласува доверие да бъда областен управител, предприех постъпки да се сложи край на разрухата и храмът „Ибрахим паша“ да бъде ремонтиран и възстановен. Не беше лесно и продължи 3 години. В крайна сметка обаче резултат има“, заяви Хюсмен. Той благодари на премиера Бойко Борисов за последователната политика на правителството за съхраняване на културното наследство, за  развитие на туристическия потенциал на регионите в България, както и за поддържане на успешния модел на толерантност и разбирателство между етносите в страната ни. Областният управител пожела на строителите спорна, успешна и най-вече качествена работа.

След края на церемонията гостите посетиха и новостроящата се църква „Свети Борис-Михаил Покръстител“, за чието завършване Гюнай Хюсмен осигури финансиране от Държавната агенция за сътрудничество и координация на република Турция.

Джамията „Ибрахим паша“ е построена през 17 век, а изграждането й започва в началото на 16 век. Строят я български майстори от село Пороище, по поръчение на Ибрахим паша, велик везир на султан Сюлейман Великолепни. Архитект е Мимар Синан, за чиито сгради е характерна перфектната акустика. Според експертите това е една уникална като архитектура сграда, блестящ образец на така наречения османски барок. Национален паметник на културата е и е смятана за третата по големина на Балканския полуостров. Джамията е била действаща до началото на седемдесетте години на миналия век.

Проектът, който стартира официално днес, е за консервация, реставрация и адаптация на сградата. Възложен е с обществена поръчка, с предмет „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор  при консервация, реставрация и адаптация на джамията „Ибрахим паша“. Изпълнител е фирма „Стройкомерс – ТТ“ ЕООД, с управител инж. Тошко Райчев. Стойността на проекта е 2 374 836 лв, с ДДС. Срокът на изпълнение на всички дейности е 890 календарни дни, а този на строително-монтажните работи – 800 дни. Строителният надзор осъществява „Стройконтрол – ГТ“ ООД, Шумен, с управител Лиляна Янкова. Ръководител на проекта е архитект Дарина Димитрова. Средствата са отпуснати от Републиканския бюджет, с постановление на МС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе