Условна присъда за шофьорка, убила по непредпазливост възрастна жена на пешеходна пътека в Разград

Разградският окръжен съд призна за виновна 31-годишната Илкнур А. от заветското село Брестовене за това, че на 17.01.2020 г. на кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Дунав“ в Разград, при управление на лек автомобил „Ситроен С3“, нарушила правилата за движение в резултат на което на пешеходна пътека, по непредпазливост, блъснала възрастна разградчанка, която по-късно починала от получените травми в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

30-годишна жена с по-малко от година шофьорски стаж блъсна възрастна жена при катастрофата зад пощата (СНИМКИ) (ОБНОВЕНА)

YouTube

Веднага след фаталния инцидент Илкнур е изпаднала в шок. В съдебната зала адвокатът й заяви, че от тогава подзащитната му има тежки проблеми с психиката и изпитва натрапчиво чувство за вина.

От държавното обвинение изтъкнаха, че подсъдимата е с чисто съдебно минало, няма наложени по административен ред наказания за нарушения на правилата за движение, макар да е била правоспособна от около година. Според съдебната техническа експертиза е шофирала и със съобразена скорост – 36-38 км./ч. Нарушила е обаче няколко основни разпоредби на Закона за движение по пътищата: всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението; не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората; като водач на пътно превозно средство трябва да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходна пътека пешеходци като намали скоростта или спре.

Почина възрастната жена от катастрофата зад пощата

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът, като съобрази искането на прокуратурата, наложи наказание от две години „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. Илкнур е лишена и от право да управлява МПС за срок от 3 години.

Присъдата може да се протестира или обжалва пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе