Ремонтират дървената конструкция на Часовниковата кула

Консервиране и освежаване на дървената конструкция на Часовниковата кула се извърши през почивните дни.

YouTube

Тези дейности бяха планирани през лятото след като кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров присъстваха на експертно обследване на състоянието на един от символите на града. Инспекцията установи, че ремонт е необходим както на часовниковия механизъм, така и на купола на строената през 1864 г. 26-метрова кула.

За извършването на освежаването на дървения купол на Часовниковата кула бяха избрани почивни дни – 10 и 11 октомври – за да не се създава дискомфорт за гражданите, които преминават в района. Дейностите бяха извършени с помощта на две автовишки. Специалистите обработиха дървената част с шкурка, намазаха я с препарат, който да унищожи дървоядите, а днес запечатват конструкцията със специален лак с висока степен на UV-защита, за да се запазят дървените части по-дълго. Подменени са и две от гредите, които държат чука на камбаната, тъй като са били силно загнили.

Предстои и ремонт на часовниковия механизъм, който трябва да бъде извършен от столична фирма, която има договор с общината за поддръжка на часовника.

Поради амортизация на декоративното осветление на кулата, предстои и поставяне на нови икономични  осветителни тела, които ще са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе