Церемония в центъра на Кубрат по случай Деня на българската община

12 октомври е ден на българската община. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините вземат решение отбелязването на този ден. На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. Целта на общото отбелязване е да се популяризира дейността на местната власт, да се постигне по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, както и да се стимулира по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво. Всяка община избира как и с какви дейности да чества 12 октомври, като целта е да се съчетаят общият тон на празника с местните традиции и особености.

YouTube

С издигане на флаговете на Република България и на общината бе дадено началото на тържествената церемония в град Кубрат по повод Деня на българската община, който отбелязваме днес – 12 октомври. На тържествената церемония пред паното „Завет на хан Кубрат“ в лудогорския град присъстваха кметът Алкин Неби, председателят на общинския съвет Хюсеин Юмеров, общински съветници, директори на дирекции, началници на отдели, служители в общинската администрация и граждани.

Слово за празника произнесе кметът Неби. „Преди 22 години делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините взеха решение, водени от желанието, да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България. По повод празника отправям най-сърдечни поздрави към хората, които работят за изграждането авторитета на местното самоуправление. Пожелавам на общинските служители, съветниците, кметовете на населени места и кметски наместници много здраве и професионални успехи за реализиране на очакванията и изискванията, които поставят пред нас гражданите на нашата прекрасна община! Работата ни е отговорна, защото тя касае всички аспекти на живота на местната общност. От нас се изисква много компетентност, много желание, търпение и съпричастност. Уверен съм, че със съвместни усилия и професионализъм ще постигнем по-големи успехи и ще превърнем всички населени места в община Кубрат в привлекателно място за живот. Приемете искрените ми пожелания за успехи във всичките Ви начинания за здраве, сила, много енергия и ентусиазъм за постигането на просперитета на нашата община“, каза в своето слово кметът Алкин Неби. Днес се навършиха също и 396 години от създаването на селищната система и градоустройствено развитие на града.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе