Димитровден е, над 1500 именици празнуват в община Разград

Снимка: Данче Бозаджиева

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски.

Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

YouTube

Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято“ – гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев.

По данни на Отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване на населението“ в Община Разград жителите на общината, които празнуват имен ден утре – на 26 октомври, Димитровден – са над 1500.

Едно от най-популярните в България мъжки имена – Димитър – носят 626 човека в община Разград.

Смята се, че имен ден на Димитровден имат и кръстени на родственици Димитър или Димитричка хора с име Диана и производните. В община Разград дамите на име Диана  са 171. 137 са мъжете, носещи името Деян. Именици са и носещите името Димитричка – 96 човека, Диян – 71, Дияна – 61, Димитринка – 55, Митко – 54, Димо – 44, Димитрина – 32, Диан – 27, Димка – 25, Димана – 24, Димитра – 23, Деяна – 22, Митка – 21, Деан – 17, по 6 – Драган и Деана, по 3 – Дима, Митьо и Драго, 2 – Драганка, по 1 – Митра, Митю и Драгана.

Най-възрастният именик е на 99 години, Димка е родена на 2 юли 1921 г., една година по-млад е Димитър – роден на 18 юни 1922 г. Най-младият именик пък е роден на 9 юли 2020 г., казва се Диян.

Ръководството на Община Разград честити празника на имениците с пожелание да са здрави и да постигат успехи във всяко добро начинание.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе