Продължава набирането на преброители в област Разград

Една седмица остава до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд.

До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 (www.census2021.bg) и в сайтовете на общините.

YouTube

Към момента за област Разград са набрани 70% от необходимия брой преброители и контрольори.

В област Разград ще бъдат необходими 406 преброители и 93 контрольори. Към момента  заявление са подали 284 кандидати за преброители и 65 –  за контрольори.

Не достигат преброителите в общините Разград, Лозница и Цар Калоян.

Населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица, в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 ст. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като В периода 1 – 15 февруари 2021 г.  един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени.

Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.

При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе