Подписа се Споразумение за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов подписаха Споразумение за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров.

YouTube

Кратката церемония се проведе в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” при спазване на противоепидемичните мерки. На нея присъстваха Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и представители на част от културните институции в Разград.

„Водени от желанието да отстояваме духовната традиция, като висша национална ценност и отчитайки необходимостта от популяризиране творчеството на бележития български писател Антон Страшимиров, чиято житейска съдба е свързана с Разград, Община Разград и Съюзът на българските писатели обединяват усилията си за реализирането на тази мисия.” – се казва в подписания документ.

Той предвижда в рамките на една календарна година да се подготвят и съгласуват Статута на Наградата, регламентиращ нейния вид, финансов еквивалент и условията за връчването й. В този период статутът трябва да получи одобрение и от Общински съвет-Разград.

След полагането на подписи в официалния документ Кметът на Разград Денчо Бояджиев увери председателя на Съюза на писателите Боян Ангелов, че местната управа ще е добър партньор в това начинание в подкрепа на развитието на културния живот в региона и страната. Ангелов пък изрази убеждение, че с учредяването на Наградата Антон Страшимиров ще заеме достойно място сред плеядата български писатели, които ратуват за възкресяването на българската словесност. „Разград показва пред културната общественост загриженост към българската култура, тази награда ще спомогне българската драматургия да получи истински пиедестал” – каза още Ангелов.

Предложението Община Разград и Съюзът на писателите да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в Разград в средата на септември на среща с общинското ръководство. Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Разград тачи паметта и творчеството му и с името на драматичния театър в града.  

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе