Таланти от ЦУТНТ с престижни национални награди

В Тринадесетия Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – град Русе участваха 254 млади автори от цялата страна с 305 творби и 9 журналистически екипа. Конкурсът е вписан в Националния календар на Министерството на културата. Разград бе достойно представен от участници от клубовете „Слово“ и „Микрофон” към ЦПЛР – ЦУТНТ.

Божидара Димитрова Занкова получи първа награда, втора възрастова група в раздел  „Литературно творчество” – Проза. Тя е ученичка в V клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров“  и посещава заниманията по интереси на клуба в ЦПЛР – ЦУТНТ за втора поредна година. Под ръководството на  госпожа Веселина Йотова тя печели само призови награди:

І място в ХІV национален конкурс „Морето, морето, морето“, раздел „Литературно творчество“,

І място в Осми национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, направление „Публицистични материали за вестник“, март 2020 г.;

І място в VІІ национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“, направление „Литературно творчество (проза) в І ВГ, май 2020 г.;

ІІ място в ХІІ национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“, раздел „Проза“, юни 2020 г.;

Диплом І награда в ХІІІ национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Микайловски“, ноември 2020 г.

При най-големите в трета възрастова група, където конкуренцията винаги е най-силна, Хюлия Илхан Шакир от клуб „Микрофон” бе удостоена с втора награда в раздел „Журналистика”.  Темата на журналистическия материал „Времето е жестоко” приятно провокира Хюлия да използва потенциала си и да вплете умението си да се изразява с критичността на мисълта си. Журналистическият й поглед бе оценен достойно от професионалното жури и в същото време подхранва талантливия младежки хоризонт.

Младите хора трябва да поемат отговорност и да не търсят вината във времето, сподели 16-годишната Хюлия. Изключително много се радвам, че моят труд бе оценен. За изграждането ми като личност има огромна заслуга моят ментор Валентина Колева и клуб „Микрофон”, в който вече втора година овладявам умението за публична реч, за което благодаря от сърце.

Хюлия е ученичката в Х „б” клас в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в Разград. 

Ще припомним, че Хюлия в последното издание на Националния журналистическия ученически конкурс „Григор Попов” стана носител на Първо място в раздел „Публицистика” и е номинирана за включване в мерките за закрила на талантливите деца на Община Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе