Премиерът: Най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември да заработят затворените обекти

Над милиард и 100 милиона лева даде държавата чрез антикризисните мерки от март досега, за да подпомага малките, микро, средните и другите предприятия“. Това заяви министър-председателят по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в Цалапица – една от многото фирми, възползвали се от помощта на държавата за запазване на заетостта чрез мярката 60/40 в пандемията от COVID-19.

Според премиера най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да се отворят затворените обекти, за да може дотогава медицинските работници, да лекуват. Запазва се тенденцията всеки ден да има 2000 – 3000 оздравели, подчерта Борисов и изтъкна, че ако продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта у нас вследствие на прилаганите противоепидемични мерки, детските градини и яслите ще бъдат първите, които ще бъдат отворени, за да могат родителите да се върнат на работа.

YouTube

„Няма икономическа логика, при която може – без да се събира данък, без да се произвежда – държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходи. Затова решението е: или заедно в кризата, или фалит“, категоричен бе премиерът и добави, че прилаганите мерки у нас за преодоляване на социалните и икономически последици от пандемията дават добри резултати.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която придружаваше премиера, заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради вируса икономически дейности.

Министър-председателят акцентира, че в пълна готовност България очаква първите дози ваксини срещу коронавируса и, който пожелае, ще може да се имунизира напълно безплатно и доброволно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе