Българските и румънските органи неутрализираха организирана престъпна група за телефонни измами

Снимка: МВР

Подробности за проведеното разследване оповестиха днес и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Николай Хаджиев и директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Операцията на българските и румънски полицейски и съдебни органи по неутрализиране на организирана престъпна група за телефонни измами бе проведена  на 10 декември т.г.  Съвместните действия бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC). Действахме както на територията на Румъния, така на България. В рамките на операцията са задържани шестима български граждани. Трима от тях, сред които и ръководителят на групата, са арестувани в Букурещ (съгласно издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест), а другите трима  – на територията на Перник и София, съобщи прокурор Маджарова.  Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е действала от началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, а в България – действали т.нар. „мулета“.  За да се прекъсне пътят на парите, участниците в престъпната схема ги изнасяли от България в Румъния и после ги връщали обратно. Ползвали са карти на мобилен оператор на Румъния, като телефонната комуникация ставала от Румъния в България. Ръководителят на групата е имал основно участие – набирал е и жертвите, и мулетата. Всички жертви са от България и са били набелязвани на случаен принцип. 

До момента са събрани доказателства за стойността на измамите, с които са били ощетявани жертвите на извършваните престъпления, която е над 156 000 лева, като тази сума е възможно да нарасне в хода на разследването.  

YouTube

Главен комисар Хаджиев допълни, че от тримата задържани в гр. Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила. Според статистиката и анализа на СДВР, се забелязва сериозен спад на този вид престъпления – ако за миналата година на територията на София е имало около 200 телефонни измами, от началото на тази година до  момента те са 17, уточни ст. комисар Хаджиев. Той посочи, че освен възрастни хора, жертви на това престъпление стават и деца. Двамата още веднъж апелираха хората да бъдат изключително внимателни и да не се доверяват на случайни лица и непознати. Отново припомниха, че при каквито и да е полицейски акции правоохранителните органи никога и по никакъв повод не искат пари. В случаите на телефонни обаждания от непознати, жертвите веднага да потърсят свои близки, или да сигнализират в полицията.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като независимо, че нямат трудова дейност, извършителите са имали висок стандарт на живот – луксозно обзаведени жилища и скъпи автомобили.

Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа. В утрешния ден в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.  Предстои задържаните в Република Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе