Обмислят въвеждане на електронни пари в Швеция

Швеция предвижда до 2022г. да проучи възможността за преход към цифров аналог на националната валута. Това съобщава министърът по финансовите пазари и правата на потребителите Пер Болунд.

Според Bloomberg този петък е започнало изследване за потенциален преход към електронните пари. Очаква се проучването на тази възможност да приключи към края на ноември 2022 година.

YouTube

Монетите и банкнотите отдавна не са предпочитан начин за плащане в Швеция. Кризата с COVID-19 увеличи още повече тенденцията за безкасови плащания. Безкасовото плащане не само е по-бързо, но и предотвратява прането на пари и укриването на данъци.

Германски седмичник е направил проучване, че родителите в Швеция дори не дават джобни пари на децата си в брой, а ги внасят в спестовните им книжки. Едва 16% от децата получават джобните си в брой.

Доклад на Централната банка дава информация, че в Швеция с живи пари се извършат по-малко от 10% от всички плащания. Държавата е начело в класацията за темпото, с което държавите се отказват от парите в брой.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе