Отлагат преброяването на населението

Министерският съвет реши да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в закона. Причината за наложената промяна е извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19.

Така новата дата за началото на най-голямото статистическо изследване у нас ще може да бъде определена от изпълнителната власт и ще бъде съобразена с текущата ситуация в държавата.

YouTube

Отлагане поиска лично председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Според него епидемичната обстановка крие реални рискове от заразяване, както на хората, така и на преброителите. Освен това, самите преброители все още не са преминали необходимото обучение, тъй като това е свързано със събирането на много хора на едно място, което противоепидемичните мерки забраняват.

Статистическото изследване трябваше да започне в 0.00 часа на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 г. Отлагането обаче не може да бъде повече от 9 месеца, тъй като Европа изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе