Ветеринарите в област Разград запознаха областния управител с проблемите на гилдията

Представители на съсловната организация на ветеринарните лекари в Разградско се срещнаха с областния управител Гюнай Хюсмен, за да го запознаят с проблемите, които среща гилдията.

Д-р Стойчо Колев /председател на областната колегия на БВС/, д-р Иван Щерев /областен представител на националния съвет на БВС/ и д-р Никола Досев /член на БВС/ обясниха, че работата им не се оценява справедливо и не получават достатъчно подкрепа от държавата в условията на пандемия. Ставките, които вземат ангажираните в държавната профилактична програма частнопрактикуващи ветеринарни лекари, не са актуализирани от 2014 година, когато минималната заплата бе 450 лв, изтъкнаха те.

YouTube

Частнопрактикуващите доктори не могат да кандидатстват за подкрепа по програмата 60 на 40. Не получават пари за предпазни средства, нито някакво допълнително възнаграждение, въпреки че реално са на първа линия. „Гилдията застарява. Много наши колеги се разболяха от COVID-19, докато си вършеха работата. Някои от тях починаха“, аргументираха се те.

Ветеринарните лекари смятат, че е справедливо държавата да актуализира ставките по държавната профилактична програма, да предвиди някаква допълнителна еднократна сума за работата в опасни условия и да осигури пари за предпазни средства. „Заради пандемията в Румъния например колегите получиха по 2000 лв еднократно, а всеки месец им се отпускат по 200 лв за маски, ръкавици и костюми“, разказаха те.

Представителите на гилдията изтъкнаха, че са потърсили съдействието на областния управител, защото той много им е помагал през годините и са убедени, че и сега ще получат неговата подкрепа. Гюнай Хюсмен заяви, че исканията са справедливи и се ангажира да постави проблемите пред компетентните държавни институции, за да бъде намерено решение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе