Разград се сдоби с цветен надпис с името на града

Както редица други градове, така и Разград се сдоби с цветен надпис с името на града в навечерието на коледните празници.

Инициативата е на Александър Димитров и Деан Дацев, които дариха надписа за жителите на град Разград, а поставянето му бе добре прието от общинското ръководство, което съдейства за избора на мястото за монтажа. Непосредствено след монтажа на буквите, до тях бяха засадени и две елхички, които бяха украсени.

YouTube

През новата година се очаква дървената скулптура зад надписа да бъде демонтирана и заменена от герба на града, споделиха дарителите.

Вижте какво споделиха дарителите относно надписа и предстоящите коледни и новогодишни празници по-долу в текста:

– Защо решихте да направите този надпис с името на града?

 Деан Дацев: С Александър сме добри приятели и работим съвместно от дълго време. Преди месец той предложи да реализираме идеята заедно и започнахме работа по проекта.

 Александър Георгиев: Мотивът ни беше, че такива надписи има в цялата страна. В областта, като че ли само Разград остана изключение. Не е нещо грандиозно, но го нямаше и решихме да последваме добрия пример.

 – Какъв е смисълът според Вас от поставянето на такъв надпис?

Деан Дацев: Придава по-приятна визия на града ни, запълва едно празно пространство. Забелязал съм много коментари на съграждани, че в Разград няма нещо подобно, че няма кой да го осъществи.

Александър Георгиев: Навсякъде, където тези надписи вече са факт, стоят добре и стават ефектна част от градския пейзаж. Смятам, че и тук се получи. Сигурен съм, че цветните букви с името на града, ще станат любимо място за снимки.

Деан Дацев: Лудогорец е причина хора от цяла Европа да посещават града ни. Освен скъп спомен за тях, качвайки снимките си в социалните мрежи, биха могли да популяризират града ни зад граница, а и ще изглежда по-атрактивен за туристите.

Александър (в ляво) и Деан (в дясно)

 – Надписът е на кирилица. Като стана дума за популяризиране по света, мислили ли сте да е и на латиница?

 Деан Дацев: Обмислихме подобни варианти, но ги отхвърлихме. Би било кощунство надписът да не е изписан на кирилица, при положение, че толкова народи я използват.

 Александър Георгиев: Ние сме българи, държим на българското и това определи избора ни.

– Къде е изработен надписът, от какво, с какви размери е?

 Александър Георгиев: Дължината му е 6, 30 м, а височината 1 метър. Изработен е от разпенено ПВЦ. Фундаментът е излят от фирма САВ-Разград ООД, те монтираха и буквите върху него.

Деан Дацев: Редно е да благодарим на САВ за това, че реагираха толкова бързо. Дължим благодарност и на кмета на общината – Денчо Бояджиев, и неговият заместник – Мирослав Грънчаров, които приеха присърце идеята, и направиха всичко възможно, за да успеем да я реализираме. Те избраха и най-подходящото място, на което да бъде поставен надписът, а именно на кръстовището между ул. Перистър и бул. Априлско въстание.

 – Имаше ли идеи надписът да изглежда по-различно от тези в другите градове в страната и областта?

 Александър Георгиев: Имаше, но преценихме, че визията би била претрупана.

Деан Дацев: Решихме, че ако се опитаме да бъдем по-оригинални,  ефектът ще е по-скоро негативен.

 – Нека да уточним, вие двамата сте поели солидарно всички разходи по изработката на буквите, транспортирането и монтажа?

 Деан Дацев: Да, точно така.

 – Защо, с каква цел, какво Ви мотивира да го направите?

Александър Георгиев: Основната ни идея е да направим нещо, което ще остане след нас.

Деан Дацев: Освен това искаме по този начин да апелираме към местния бизнес да влага средства в нашия град. (б.р. Деан е собственик на фирма H2O 2012 ЕООД, а Александър на Принт Експрес Разград ЕООД). Ние все чакаме общината или държавата да отпуснат пари, за да се промени обстановката към по-добро. Навремето нашите дядовци и прадядовци не са разсъждавали така. Изграждали са тези градове с парите и труда си. Пример е Старият театър, който е строен дълги години и е на нашите деди. Днес ние правим този надпис. Дано някой утре да направи нещо друго. Мисленето на българина е станало малко по-елементарно – „аз си плащам данъците, нека друг да има грижата“. Но не може с подобно мислене да има развитие. Ако ние не направим града такъв, какъвто ни се иска да бъде, няма кой да го направи. От самите нас зависи какъв Разград ще оставим на децата и внуците си. И какво по-хубаво от това, когато минават потомците ни да казват: „Ето, това го е направил дядо ми“. Най-вероятно това не е по силите на хората, които разчитат само на заплата. Но това не важи за бизнеса. В града има достатъчно фирми от частния сектор, които могат да отделят малка сума, за да се развие столицата на Лудогорието.

 – Случайно ли е, че надписът бе монтиран непосредствено преди празниците Коледа и Нова година?

 Александър Георгиев: Не е случайно. Искахме това да е нашият подарък за разградчани. С него им пожелаваме весели празници и да са здрави, защото това е най-важното. Буквите са нашето цветно послание, което да подобри настроението на хората, след сивотата на маските и пандемията. Накрая искам да подчертая, че както всяка подобна атракция, надписът е податлив на вандалски прояви и силно се надяваме всички заедно да успеем да го опазим от посегателства.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе