Искат вдигане на такса смет и данък сгради в Исперих предпразнично и по време на пандемия

Много граждани сигнализираха, че в навечерието на най-светлите празници от годината и в условие на пандемия местните такси и данъци в община Исперих са скочили. 

Таксата смет в Община Исперих не се е променяла в последните 11 години.

YouTube

От решение на докладна записка на кмета инж. Белгин Шукри става ясно, че се предвижда от 2021 година таксата за жилищни и вилни имоти на физически лица в Исперих и селата да се увеличи от 4 на 4.5 промила.

Областният управител на Разград коментира ситуацията:

За пръв път вземам отношение по докладна записка на Кмета на община Исперих относно повишаване размера на такса битови отпадъци за 2021 г. Считам, че във време на световна пандемия и липсата на приходи за хора и фирми, не е оправдано увеличаването на данъчното бреме върху жителите на общината.

На заседание на Общински съвет – Исперих, проведено на 06.11.2020 г., бяхме убеждавани, че със създаването на Общинско предприятие „Чистота“ е открито икономически най-изгодното решение за управление на отпадъците. Всички съветници единодушно подкрепиха предложението за новото дружество, защото чрез него трябвало да се спести от разходите за външна услуга за тази дейност и да не се налага увеличаване на таксата за битови отпадъци. Цитирам поетия ангажимент от докладната записка на Кмета: „Механизмът по събиране и постъпване на такса битови отпадъци в общинския бюджет няма да се променя“. Да ама не!? Очевидно, жителите на община Исперих бяхме подведени. Считам, че Общината трябва да подкрепя своите жители и да подпомага бизнеса, а не да ги мачка!

Другата докладна записка, целяща вдигане на данъчната оценка на имотите, още повече ще тежи на хората. За това като гражданин и човек апелирам Кмета на Исперих да оттегли тези две докладни или общинските съветници да гласуват “против”.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе