Висшата лига и Серия А бият всички по “гостоприемство”

Футболът пред празни трибуни не е занимание приятно нито за играчите, нито за публиката. Такива са времената, а едва в последните седмици във водещите европейски първенства се правят плахи опити за отваряне на стадиони в ограничен капацитет. Липсата на публика до голяма степен елиминира и домакинския фактор, което си проличава малко или много във всички шампионати от континенталния Топ 5.

Нещо повече – в две от тях, английската Висша лига и италианската Серия А, след изиграване на приблизително 1/3 от двубоите гостите са спечелили повече победи от домакините! Разбира се, за Острова това не е кой знае каква новина, свикнали сме, че на Албиона “двойката” се среща по-често като знак от други шампионати. В този случай преди изиграването на 13-ия кръг отборите, които играят на свой терен, са спечелили 44 срещи, а тези, които гостуват – 50. В 42 процента от срещите тимът, който играе на чужд стадион, си тръгва с трите точки!

YouTube

Подобно гостоприемство се наблюдава и в “калчото” – 39 победи за домакините и 43 за “пришълците”. Процентната успеваемост на гостите на Ботуша е близо 40%. В тези първенства се наблюдава и най-нисък дял на равенствата като краен изход. В Германия ремитата пък имат най-голям дял процент – 35 от 99 мача. Домакините са записали малко повече спечелени срещу от гостите – 33 срещу 31.

В Испания и Франция домакините печелят по-често

“Моят стадион е моя крепост” – тази максима вече не тежи с такава непоколебимост, но все пак в европейския Топ 5 намира по-осезаемо потвърждение в два шампионата. Испанската Примера дивисион и френската Лига 1 дават статистическия пример, при който отборите, играещ на своя земя, все пак печелят по-често. Разликата в полза на домакините все пак не е огромна, отчитат анализаторите на betindex.net. След 13-ия кръг в Испания гостите са загубили 47 срещи и са спечелили 38. Във Франция имаме най-висок процент домакински победи – 41% (57 от 138 мача), но пък и случаите, в които пътуващият тим е взел трите точки, също не са малко – над 35% (49 двубоя).

В Бундеслигата има най-много недосегаеми на свой терен

Цели 6 отбора от елита на Германия нямаха поражение вкъщи след изиграване на 1/3 от сезона. Един на всеки три първодивизионни немски тима не допусна в рамките на първите 11 кръг пристигащите отвън съперници да вземат максимума. В това отношение особено безпощаден беше РБ Лайпцит, спечелил всичките си 6 домакинства преди средата на декември.

Същевременно в Бундеслигата е и най-голям броят на отборите без успех на свой терен – 4. Не са записали поражение у дома по 3 тима от Италия и Франция, както и по 2 от Англия и Испания. Лига 1 е бие останалите по един интересен показател – само там преди 15 декември всички отбори имаха поне по една победа на чужд терен. “Калчото” до неотдавна пък водеше в други две категории – най-много участници в елита без победа навън (3) и в същото време най-много “скуадри” без загуба на чужд терен (4).

Дали тези тенденции ще се задържат и след отваряне на стадионите? Рано е да се каже, а и не се знае до каква степен ще се завърне публиката по трибуните още в рамките на този сезон.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе