Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите с въздушен, морски, железопътен и автобусен транспорт

Министерството на външните работи на Нидерландия информира, че считано от 00:01 ч. местно време на 29 декември 2020 г. всички пътници, пристигащи с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72 часа преди влизане в страната.

Изискването важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата, но няма да се прилага към влизащите в Нидерландия с автомобил, както и към шофьорите на тежкотоварни превозни средства.

YouTube

При влизане с въздушен транспорт от държави извън ЕС/Шенген пътниците трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19, която може да бъде намерена на следния линк: Coronavirus: Negative test declaration form | Form | Government.nl

И двата документа трябва да бъдат представени на хартиен носител.

Ако гражданите, пътуващи към Нидерландия, не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 преди отпътуването им към страната, те няма да бъдат допускани да се качат на борда на самолета. Обръщаме внимание, че пътниците може да бъдат поканени да представят резултата от теста си за коронавирус (и съответно декларацията за наличие на негативен резултат за COVID-19) и след пристигането си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отказан достъп до територията на страната.

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19. Всички други видове тестове, вкл. и бързи тестове, няма да се приемат за валидни;
  • Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;
  • Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;
  • Дата и време на взимане на теста: максимум 72 часа преди кацане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета;
  • Да съдържа информация за института или лабораторията, в които е извършен тестът;
  • На тест подлежат всички лица над 13–годишна възраст.

Нидерландските власти подчертават, че наличието на негативен резултат от PCR тест за COVID-19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с „оранжев“ (в това число и от България) и с „червен“ код.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест не се отнася до някои категории пътници (пълен списък може да бъде намерен на следния линк: www.rijksoverheid.nl/testverklaring). Изключение от изискването има и за граждани, пристигащи от зони, включени в списъка на ЕС за безопасни по отношение на разпространението на COVID-19 страни (списъкът може да бъде намерен на следния линк: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays/eu-list-of-safe-countries).

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Хага на следните телефони: +31 70 350 3051 и +31 6 5744 8073.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе