В понеделник отварят яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас

Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост, трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с COVID-19. Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози. На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. „Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски отбеляза, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев добави, че е създадена  организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

YouTube

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов изразиха подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Същевременно подчертаха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през  януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата. Настоящите мерки продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация. Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че  се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на Модерна.

 „Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година“, заяви премиерът Борисов на работното съвещание. Министър-председателят изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе