Почетният гражданин на Разград Георги Чимширов почина

Снимка: Вестник "Екип 7"

На 81-годишна възраст днес ни напусна дългогодишният диригент на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” и Почетен гражданин на Разград Георги Чимширов.

Той е роден на 27 януари 1939 г. в Чирпан, но над 40 години от професионалната му дейност е свързана с музикалния живот в Разград. От 1971 г. Георги Чимширов е диригент на Разградския симфоничен оркестър, от 1979 г. става негов главен диригент. Под ръководството на Маестро Чимширов се разширява и обогатява репертоарът на Разградската филхармония, оркестърът участва в турнета в различни европейски държави. Името на Чимширов се свързва и със създаването и провеждането в Разград на конкурс за млади пианисти на името на Димитър Ненов, както и с множество инициативи, развиващи музикалния живот в Лудогорието, с образователни концерти и други подходи, с които се популяризират пред разградската публика достиженията на симфоничната музика. И след като се отдаде на заслужена почивка след 42-годишна работа в Разградската филхармония, Маестро Чимширов бе близо до музикалния и културния живот на Разград и винаги с позиция при възникването на проблемни ситуации. „Епоха в оркестровото дело на Разград” – казват за него хора от музикалните среди.

YouTube

Георги Чимширов е носител на званието „Почетен гражданин на Разград” от 1997 г., той е почетен гражданин и на родния си град Чирпан. Носител е и на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Ръководството на Община Разград изказва искрени съболезнования на близките на Георги Чимширов. Поклон пред светлата му памет!

Опелото на Георги Чимширов ще е от 11,00 ч. на 5.01. в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе