Патриарх Неофит отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи днес, 6 януари, Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия.

„В този ден по стародавна традиция Българската православна църква освещава бойните знамена на Българската армия, като моли Бога с неизречимата и безмерна любов да благослови родната ни армия, та кръстът Христов всякога да бъде в техните сърца. Храбрите воини да отстояват с християнство мъжество и чест устоите на нашата нация, да бранят безстрашно родината ни, да имат себежертвена любов. Нека кръстът Христов всякога да ви осенява благодатно. Да имате любов в сърцата си, много радост в душите си, да имате твърда и непоколебима вяра, за да пребъдем – един славен народ, гордеейки се със своята история, проповядвайки и изповядвайки своята православна вяра, с която сме закърмени и да бъдем едни добри следовници на храбрите българи“. Това бяха приветствените думи на патриарх Неофит, произнесени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

YouTube

На тържествения ритуал пред Паметника на Незнайния воин присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации.

Пред медиите министърът на отбраната Красимир Каракачанов отправи своя празничен поздрав: „Пожелавам на всички военнослужещи и техните семейства преди всичко здраве. Да бъдат все така отдадени на войнската професия и с Божията помощ: Напред.“

„На Българската армия желая успехи, дръзновение и кураж във всяко едно начинание. 2020-а година бе успешна и се надявам, че през настоящата ще продължим в същия дух. Ще изпълним задачите, които сме си поставили, а те са много и амбициозни. На днешния празник, на Богоявление да си пожелаем да сме здрави и да следваме курса, по който сме поели“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе