Кризисният център за жертви на домашно насилие в с. Стражец потърси съдействие от Областния управител

Областният управител Гюнай Хюсмен бе потърсен за съдействие от изпълнителния директор на неправителствената организация „Център за съзидателно правосъдие“ Георги Милков. „В момента няма напредък за откриване на Кризисния център за жертви на домашно насилие в Стражец. Не се наблюдава взаимодействие между институциите по темата за разкриване на защитено място за жертвите на домашно насилие в Лудогорието. Липсва заинтересованост и инициатива от местната власт“, се казва в писмо на Милков до Областния управител. В текста се посочва, че Областният управител може да има специален принос чрез координиране на усилията на институциите, като дава тласък на процеса по модернизация на социалния сектор и грижата за уязвимите групи граждани. „Господин Хюсмен, обръщам се към Вас в качеството Ви на областен управител на област Разград, за да съдействате и упражните контрол за изпълнение на заложена дейност „разкриване на нова социална услуга Кризисен център в община Разград“, апелира изпълнителният директор на неправителствената организация. 

YouTube

За да се запознае на място със ситуацията, Гюнай Хюсмен посети Центъра в Стражец, заедно със заместниците си Нурие Црънгалова и Евгени Драганов. Георги Милков му показа, че е невъзможно помещенията да се отопляват, въпреки че се разчита на климатични системи. Причината е, че електрическата инсталация в ремонтираната и реновирана сграда на някогашната Здравна служба в селото е остаряла и амортизирана.  Липсва и оборудване за двата етажа на общинския имот, които се ползват под наем от неправителствените организации СНЦ „Център за съзидателно правосъдие“ и СНЦ „Център за подкрепа на жени в с. Стражец“.

Областният управител Гюнай Хюсмен се ангажира да търси възможности да бъдат оборудвани работните помещения на „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик“ и „Консултативен център по проблемите на домашното насилие“ и решен проблемът с електрозахранването.

Откриването на кризисен център за жертви на домашно насилие е приоритет в дейността на Областния съвет за превенция на домашното насилие за 2019 и 2020г. Председател на Съвета е Гюнай Хюсмен. Разкриване на тази нова социална услуга в община Разград е част от Стратегията за развитие на социалните услуги в област Разград (2016 – 2020 г).

Основният ремонт на сградата, която е общинска собственост, е завършен през септември 2019 г. Финансирането е осигурено с подкрепата на Посолството на САЩ, по проектно предложение на СНЦ „Център за съзидателно правосъдие“ и СНЦ „Център за подкрепа на жени в село Стражец. Проектът е на стойност 254 000 щатски долара, като това е най-голямата социална инвестиция в община Разград. Сградата е основно реновирана и оборудвана с климатични системи за отопление на всеки етаж.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе