Информация за очаквания брой дози ваксини в следващите месеци. Възможно е да се ваксинират 50 – 100 000 души на ден у нас

„Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 до 100 хиляди души. За целта, като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи“, това заяви министърът на здравеопазването в Стара Загора. Той бе категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани. „Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно“, коментира още Ангелов.

В отговор на въпрос за възобновяването на работата на заведенията министър Ангелов посочи, че при предстоящите разговори с бранша ще разчита на диалогичност и разбиране. В началото на февруари ще се възобнови учебният процес в системата на средното образование, което засяга близо 200 000 ученици, или 37,5% от учещите от 5-и до 12-и клас. Успоредно с това ще бъдат преосмислени и част от мерките в секторите спорт и култура. „Ще наблюдаваме какъв ще бъде резултатът спрямо нивата на заболеваемост и смъртност и едва тогава ще се обсъжда смекчаване на противоепидемичните мерки в други сектори“, каза още здравният министър.

YouTube

Очакваният брой дози на ваксини срещу COVID-19 (по тримесечия) е следният:

* Посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

** Ваксини срещу COVID-19, получили разрешение за употреба под условие в ЕС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе