Изплащат всички компенсации на бизнеса до края на януари

До дни ще бъдат изплатени всички дължими до момента компенсации на заведенията, които са принудително затворени със заповед на здравния министър. Това стана ясно след среща на зам.-председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАЗлатко Златанов, Бранимир Миланов и Атанас Димитров със здравния министър Костадин Ангелов. Постигната е договорка заведенията да заработят отново на 1 март, а за периода дотогава да получат обещаните обезщетения, обясни Златанов.

В случай, че дотогава не се утежни значително епидемичната обстановка нощните барове и клубове ще заработят на 14 март, е обещал министър Ангелов.

Представителите на БХРА са подчертали, че нямат изисквания относно това кога се отварят или затварят заведенията, тъй като отговорността за здравето на българите се носи от здравното министерство. Но в същото време са категорични, че са нужни ясни правила за това как и при какви условия това се случва, както и за ефективни и навреме изплащани компенсации за бизнесите, чиято работа е ограничена или спряна.

Министър Ангелов е обещал съдействие за последващи срещи с премиера Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и финансовия Кирил Ананиев, на която да бъдат обсъдени икономическите искания на сектора – увеличение на компенсациите за персонала през февруари на 100% от осигурителния доход, 30 на сто обезщетение от оборота за собствениците на заведения, навременно изплащане на помощите в рамките на календарния месец, за който се кандидатства, облекчени условия за кандидатстване и изплащане на помощите, създаване на гореща линия за комуникация с бизнеса, отговор на зададените въпроси от бранша в срок на 3 работни дни, удължаване на срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20 на сто от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021 г. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе