Капанският ансамбъл стартира подготовката на новата концертна програма за своята 55-годишнина

Новото ръководство на Капанския ансамбъл налага нова визия и модерна концепция за репертоар и развитие на формацията. Съставът има и пълната подкрепа на Община Разград за реализиране на отделните части в тази програма. Още повече – този сезон е 55-ти в творческата биография на ансамбъла. За оркестъра ще има нова музика, за хора – нови песни, за танцьорите – нови танци, които ще бъдат представени на специален концерт по повод годишнината. Сега замисленият спектакъл ще бъде палитра от идеи и решения на различни творци от страната.

Първата крачка в реализирането на амбициозния проект бе поканата към един от водещите хореографи у нас – Асен Павлов, основател и директор на ансамбъл „Чинари“ и преподавател и художествен ръководител на специалност „Български танци“ в Националното училище по танцово изкуство в София, да постави нов, академичен екзерсис за танцовия състав. Асен Павлов ще бъде и един от авторите в новата програма на Капанския ансамбъл.

YouTube

Асен Павлов: Капанският ансамбъл винаги е бил водещ в налагането на нова сценична форма

„Целта е да се подобрят не само физическите качества на танцьорите. Това е форма на провокация към тях, защото това е академичен екзерсиз, създаден в основата си от Маргарита Дикова,“ казва Асен Павлов. В екзерсиса има много елементи като танцови движения от различните етнографски области в страната, а те са предпоставка, част от новия репертоар. Хореографът е категоричен, че съставът е във форма, а изпълнителите демонстрират изключително желание за работа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе