Деница Сачева и Десислава Атанасова бяха на работно посещение в Разградска област

Снимка: Пресслужба на ПП ГЕРБ - Разград

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева днес бе на работно посещение в Разградска област. Заедно с народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова и областния управител на Разградска област Гюнай Хюсмен. Социалният министър се среща с представители на местните структури на Агенцията по заетостта и разгледа две от подпомогнатите по мярката 60/40 предприятия от региона – заводът за бутала „Дружба“ АД в Разград и завода за керамични плочки „KAI Group“ в град Исперих.

Снимка: Пресслужба на ПП ГЕРБ – Разград

YouTube

По мярката 60/40 до момента в страната са изплатени 825 милиона лева, като са запазени почти 300 000 работни места, каза министърът.  Деница Сачева посочи, че по мярката „Запази ме“ вече са изплатени около 18 милиона лева на 42 хиляди души. „Отделили сме допълнителни 13 милиона лева по тази мярка заради това, че бизнесите остават затворени още един месец. Имаме готовност, ако се наложи да я удължим толкова, колкото е необходимо“, заяви министърът. „Дойдох  на място в Разградско, за да посетя две от предприятията, които са получили подкрепа по мярката и хората, които са запазили работните си места, които наброяват около 2000 човека“, посочи министърът. „В Разградска област от мярката 60/40 са се възползвали 111 работодатели, а по мярката 80/20 са били подкрепени 10 работодатели и са изплатени 260 хиляди лева. „Наблюдава се известен ръст на безработицата, която към момента за страната е около 7%, а за област Разград е около 10% , но се надявам че с мерките, които сме предприели както и с плавното възстановяване, което всички очакваме,  ще можем да задържим безработицата все пак да бъде едноцифрено число,  защото виждате, че в много европейски държави то е над 10%“, допълни министър Сачева.

Снимка: Пресслужба на ПП ГЕРБ – Разград

Конкретни данни бяха представени и от народния представител Десислава Атанасова. „За област Разград изплатените средства възлизат на 128 470 лв. Те са за 22 работодатели и самоосигуряващи се лица. Към момента за общините Разград, Лозница и Цар Калоян са одобрени 10 работодатели и са отпуснати нови допълнителни средства в размер на 78 300 лв . Общо изплатените до момента средства  са 61 770 лв. По мярката „ Заетост за теб” в областта са изплатени средства на 94 работодатели , назначени са 141 лица с обща стойност 262 122.34 лв. По мярката „Запази ме” от 30 ноември 2020 до момента в областта са подадени 52  заявления за  304 лица. Общо изплатените средства са в размер на 89 838 лева.“, заяви Десислава Атанасова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе