Отбелязваме 148 г. от гибелта на Васил Левски

България чества 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В родния му град Карлово ще има възпоменателна церемония тази вечер ще бъде на площад „Васил Левски“. След това ще има митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Началото на церемонията е 18 часа.

Гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата ще има и в Ловеч. Пред най-големия и внушителен монумент на Левски, издигащ се над стария ловешки квартал „Вароша”, където Апостола основава първия революционен комитет, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към подвига и делото на символа на българската свобода.

YouTube

Преди гражданското поклонение в кино „Космос“ ще бъде представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“.

От 17:30 часа в храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола.

Възпоменателни чествания по повод 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и в Троян, Силистра и други градове на страната.

Годишнината от смъртта на Апостола във Велико Търново ще бъде почетена с военен ритуал, а в общоградската церемония по поклонението ще се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В Националния военен университет, носещ името на Апостола, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще връчи наградите на отличените курсанти в конкурса за есе на тема „Гибелта на Апостола на свободата“. Пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на бележития българин.

„Караул на паметта” организират днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 148-та годишнина от смъртта на Васил Левски. В нея ще се включат над 50 гимназисти, които са се подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола. Денят ще започне и с отслужването на панихида в памет на Васил Левски и неговото дело. Гимназистите ще проведат своя „Караул на паметта“ пред паметника на Левски в града от 10.00 до 16.00 часа. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе