Игрите на малките българчета в епохата на Васил Левски в разградското училище

24 детски игри, познати и обичани от малките българчета през епохата на Възраждането, показаха на живо децата от 3. б клас на ОУ „Васил Левски“-Разград.

Момчетата и момичетата от класа на Крася Кирова, пременени в носии, с парцалени топки и кукли, измайсторени специално за интерактивния урок, мятаха, скачаха, дърпаха едновремешните играчки, за да пресъздадат емоцията на детския свят по българските земи през XIX век.

YouTube

Специално сме отделили място на игрите. Дълъг скок от място, Прескачане на дере, Хвърляне на далеч и Мятане на сопи, на които Апостолът Левски е учил своите ученици, докато е бил даскал в карловското село Войнягово, обяснява учителката Крася Кирова.

С интерактивния урок „Игрите на малките българчета през XIX век“ трети „б“ клас отбеляза патронния празник на училището. Той е част от иновативния проект „Игрите – древни и вечни“, по време на който третокласниците тази година учат по метода на дизайн мисленето.

Игрите от старото време предизвикаха у децата буря от емоции. Момчетата скачаха на „Прескочи кобила“, момичетата хванати за ръце плетоха и разпитаха момичешката „Плетеница“, а накрая разделени в два отбора всички премериха сили в „Дърпането на въже“. Кулминацията за третокласниците настъпи, когато директорът на училището Диана Първанова се хвана на Плетеницата и се включи в пресъздаването на игрите на българчетата от времето на Възраждането.

 

ИГРИТЕ НА МАЛКИТЕ БЪЛГАРЧЕТА В ЕПОХАТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ 24 детски игри, познати и обичани от малките българчета през…

Posted by ОУ "Васил Левски" – гр. Разград on Wednesday, February 17, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе